MI A PLAZMA?

Az emberi szervezetben körülbelül 5-7 liter vér található. A vérplazma a folyékony alkotóelem, és a vérünk körülbelül 55%-át teszi ki. A fennmaradó 45%-ot a vörös- és fehérvérsejtek, valamint vérlemezkék alkotják.

A plazma sárgás színű, 90%-ban vizet, továbbá tápanyagokat, hormonokat, ásványi anyagokat és több mint 120 különböző fehérjét (proteint) tartalmaz. Az értékes plazmafehérjékből – amelyek közül sok nem állítható elő mesterségesen – számos létfontosságú gyógyszer készül. Napjainkban egyre több beteg életkilátása és életminősége függ a plazma alapú gyógyszerektől!

A PLAZMA FELADATAI

A vér tápanyagokat és oxigént szolgáltat szervezetünk számára. A vérplazma a vérben számos fontos feladatot lát el: az anyagcseretermékek, a hormonok, a glükóz, a lipidek és a szén-dioxid szállítására szolgál. Az anyagcseréből származó salakanyagokat is eltávolítja a szervezetből. Sőt, a vérplazma még ennél is többre képes!

Mindenekelőtt a plazmafehérjék igazi hősök. Biztosítják a stabil vérnyomást, és a szervezet fertőzések elleni gyors védekezését. Ezenkívül a plazma véralvadáselősegítő anyagokat tartalmaz, amelyek megállítják a vérzést és támogatják a sebgyógyulást. A plazmából származó gyógyszerek olyan beteg vagy sérült (égési sérülés, baleset) embereken segítenek, akiknek a vére már nem képes önmagában ellátni ezeket a feladatokat.

TUDOD, HOGY...

A PLAZMA ÉLETET MENT

Életünk során mindannyiunknak szüksége lehet emberi plazmából készült termékekre. Egyeseknek a sürgősségi orvosi ellátás részeként van szükségük plazmára, például baleset után vagy egy műtéthez. Más emberek egész életükben a vérplazmából készült gyógyszerekre vannak utalva a túlélés érdekében.

1200:

donáció szükséges egy felnőtt hemofíliás beteg egyéves kezeléséhez? A hemofília, más néven vérzékenység, örökletes véralvadási rendellenesség.

130:

donációra van szükség ahhoz, hogy egy primer immundefektusban (PID) szenvedő beteget egy éven keresztül gyógyszerrel lehessen ellátni? A PID az immunrendszer számos olyan betegségének gyűjtőfogalma, amikor a beteg saját immunrendszere nem képes a szükséges immunválasz kialakítására.

900:

donációra van szükség egy alfa-1 antitripszin-hiányos beteg egyéves kezeléséhez? Ebben az anyagcsere-betegségben az érintettek krónikus tüdőtágulástól és májkárosodástól szenvednek.

A PLAZMA LEGFONTOSABB FEHÉRJÉI

HIHETETLEN, DE A PLAZMA TÖBB MINT 120 FEHÉRJÉT TARTALMAZ! BEMUTATJUK A LEGFONTOSABBAKAT:

60% ALBUMIN
36% IMMUNGLOBULINOK
4% ALVADÁSI FAKTOROK

Mindezek a fehérjék számos életmentő gyógyszer szükséges alapanyagai!

HOGYAN LESZ A PLAZMÁBÓL GYÓGYSZER?

EGYRE TÖBB BETEGNEK VAN SZÜKSÉGE AZ ÉLETE SORÁN EMBERI VÉRPLAZMÁBÓL KÉSZÜLT GYÓGYSZEREKRE.

PLAZMAFEREZIS

PLAZMA-FRAKCIONÁLÁS

KÉSZÍTMÉNYEK

ALVADÁSI FAKTOROK
ANTITESTEK (IMMUNGLOBULINOK)
BIOLÓGIAI SZÖVETRAGASZTÓK (FIBRINOGÉNEK)
ALBUMIN

A PÁCIENSEK MESÉLNEK

SOK, ÉLETMENTŐ GYÓGYSZER KÉSZÜL PLAZMÁBÓL.

Donációd nagy változást hozhat azok életébe, akik számára a plazmaterápiák jelentik az egyetlen kezelési lehetőséget.

RITKA BETEGSÉGGEL ÉLNI

NAGYJÁBÓL 360 MILLIÓ EMBER ÉL VILÁGSZERTE RITKA BETEGSÉGGEL!

Philip képviseli azt a sok millió beteget világszerte, akiknek ritka betegséggel kell együttélniük. Történetéből megismerhetjük, hogyan hatott betegsége eddig az életére, és hogy a „ritka” valójában nem is olyan ritka.Angelika rendszeresen vérplazma alapú kezelést kap. 

Első alkalom Rendszeres donor