Rólunk

Kik vagyunk és mivel foglalkozunk?

A BioLife plazmaközpontok anyavállalata a több mint 240 éves Takeda globális biotechnológiai-gyógyszeripari vállalat. A cégcsoport plazma üzletágának tevékenysége lefedi a teljes folyamatot a gyógyszerkutatástól a plazma gyűjtésén és feldolgozásán át a gyógyszer gyártásig és forgalmazásig. A Takeda a világ több mint 80 országában van jelen és több mint 200 plazmaközpontot üzemeltet BioLife márkanév alatt, elsősorban az USA-ban, valamint Ausztriában és Magyarországon.

A cégcsoport 22 féle plazma alapú gyógyszerkészítményt gyárt, többek között a hemofília és a veleszületett immunhiány kezelésére. A hazai központjainkban gyűjtött plazmát a Takeda európai üzemeiben dolgozza fel, melyből több készítmény is tb-támogatás mellett biztosított a magyar betegeknek. Tudj meg még többet a Takedáról! >> https://www.takeda.com/hu-hu/

Jelenleg hazánkban 10 korszerű plazmaközpontot működtetünk 8 nagyvárosban: Budapest (2), Miskolc, Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Pécs (2), Szeged, Kecskemét. Cégcsoportunk vezető szerepet tölt be a legmagasabb minőségű vérplazma gyűjtésében. A vérplazmát nem lehet mesterségesen előállítani, viszont számtalan, olykor életmentő terápia alapanyaga. Munkatársaink sokéves tapasztalatukkal és szakértelmükkel biztosítják a biztonságos és kellemes plazmaadást, amit a plazmaközpontjainkat évente választó mintegy 20.000 plazmaadó is megerősít.

Mindennapi motivációnk az a tudat, hogy a plazmát nem lehet mesterségesen előállítani, és munkánkkal jelentősen hozzájárulunk az életmentő terápiák iránti egyre növekvő igény kielégítéséhez.

Emberség, teljes élet!

Tudj meg még többet a Takedáról! >>
https://www.takeda.com/

A plazmaközpontok története

1940

A plazmafrakcionálás születése

A plazmafrakcionálás története Edwin Cohn amerikai biokémikus munkásságáig, és az 1940-es évekig nyúlik vissza. A második világháború alatt Cohn és kollégái kifejlesztettek egy módszert az emberi plazmából történő fehérjék kivonására, amelyekre akkoriban nagy szükség volt. Ezt az eljárást az ipar is átvette a sebesült katonák kezelésére szolgáló termékek előállításához.

1950

A plazmaferezis kifejlesztése

Dr. Josep Antoni Grifols Lucas – spanyol kutató – kidolgozza a plazmaferezis eljárását. Megállapítja, hogy a véradással ellentétben a plazmaadás kíméletesebb a szervezet számára, mivel csak a vér folyékony komponensét veszik le. Ez segít a donoroknak abban, hogy gyakrabban adjanak plazmát anélkül, hogy egészségüket veszélyeztetnék. Ez tette lehetővé, hogy hatékonyabban reagáljanak a plazma iránti keresletre.

1953

Számos modern gyógyszer alapköve

Johann Eibl és Otto Schwarz osztrák kémikusok, valamint Wilhelm Auerswald fiziológus megalapítják Bécsben az Osztrák Hemoderivatívumok intézetét. Ez az intézet a későbbi Immuno AG alapköve.

1964

Áttörés Bécsben

Bécs a mai napig a plazma alapú gyógyszerek gyártásának egyik globális központja. Már annak idején is fontos gyógyszereket, például alvadási faktorokat tudtak plazmából előállítani. Ausztria, mintegy 7,5 millió literes összmennyiséggel, a plazmafeldolgozási kapacitást tekintve az USA után a második helyen áll a világon.

1978

Mérföldkő az operatív orvoslásban

Engedélyezik a Thomas Seelich által kifejlesztett, a sebészeti technikákat forradalmasító fibrinragasztót. A klasszikus sebészeti varrat helyett mostantól lehetőség van a sebszélek beragasztására, a korábban irányíthatatlan vérzések megállítására és általában a sebgyógyulás felgyorsítására.

1990

Plazmagyűjtés Ausztriában – kiváló európai példa

Az első bécsi plazmaközpontot követve további központok nyílnak Grazban, Salzburgban, Welsben, Innsbruckban és Linzben, alkalmazkodva az értékes nyersanyag iránti folyamatosan növekvő kereslethez. Ausztria úttörő szerepet tölt be a plazma alkalmazása terén Európában.

1996

A kiemelkedő osztrák teljesítmény világméretűvé válik

A Baxter AG, egy amerikai székhelyű globális gyógyszeripari és orvostechnikai eszközgyártó vállalat megvásárolja az Immuno csoport részvényeit, és Immuno-Baxter AG néven egyesül vele. A következő évben az amerikai Baxter gyógyszeripari csoport a teljes Immuno AG-t átveszi.

2015

A BioLife születése

A Baxter biotechnológiai részlege 2015-ben évben Baxalta néven önálló útra lép. A Baxalta nagy hangsúlyt fektet a ritka betegségek gyógyszereinek előállítására. A Baxalta keretében a vállalathoz tartozó hat Ausztriai és közel száz Amerikai plazmaközpontjának külső megjelenése is megváltozik, és innentől BioLife márkanév alatt fogadja hűséges plazmaadóit.

2016

Vascular valamint Sanaplasma centrumok nyitása

A Vascular Plazma 2016 januárjában nyitotta meg első centrumát Nyíregyházán a Nyír Plázában, amit még abban az évben két további centrumnyitás követett: Pécs Király utca 66. (2016. július), Szeged Dóm tér 3-4. (2016. augusztus). A Sanaplasma első két centrum nyitására 2016 októberében került sor Pécsen a Centrum üzletközpont emeletén és Kecskeméten a Malom Bevásárlóközpontban.

2016

Küzdelem a ritka betegségek leküzdésében

A brit-ír gyógyszeripari csoport, a Shire felvásárolja a Baxaltát a BioLife plazmaközpontokkal együtt, és globális piacvezetővé válik a ritka betegségek kezelése területén. Az emberi vérplazmából készült terápiákat számtalan ritka betegség (pl. vérzékenység, immunhiány) kezelésére használják.

2019

A Vascular plazma központok csatlakoznak a Takedához

A Takeda vállalatcsoport 2019 májusában jelentette be a Vascular Plazma központok felvásárlását. A Takeda egy nemzetközi biogyógyszeripari vállalat több mint 75 év tapasztalattal a plazma alapú terápiák kutatásában, plazma gyűjtésben és gyógyszer gyártásban, forgalmazásban. A világon több mint 200 plazmaközpontot működtet BioLife név alatt elsősorban az USA-ban, továbbá Ausztriában. A hazánkban gyűjtött plazmát európai gyáraiban dolgozza fel, az ott készült készítményekből több, a hemofília kezelésében alkalmazott készítmény is tb-támogatással elérhető a magyar betegek számára.

2019

TOP 10 gyógyszeripari vállalat

A Takeda gyógyszeripari vállalat valaha volt legnagyobb külföldi felvásárlási akciója keretében felvásárolja a Shire-t. A Takeda a világ 10 legnagyobb gyógyszeripari vállalatának egyikévé válik, lehetővé téve, hogy világszerte még több beteg számára biztosítson fontos terápiákat.

2022

A BioLife megérkezett Magyarországra!

Szeptembertől már minden központunk megújult külsővel, egységesen az új BioLife márkanév alatt, de a jól megszokott, kedves és profi szakembergárdával vár benneteket!
Emberség, teljes élet.

A Takeda

A Takeda egy globális , értékalapú és kutatásorientált biotechnológiai-gyógyszeripari vállalat. Központja Japánban található, ide kötődik a vállalat eddigi 240 éves története is. A Takeda elkötelezett az életet megváltoztató terápiák kutatása és hozzáférhetővé tétele iránt; minden tevékenységét a betegek, az emberek és a bolygó iránti elkötelezettség vezérli. A Takedánál a plazmaalapú terápiák területén több mint 75 éves tapasztalatra építhetünk. Munkatársaink a világ mintegy 80 országában elkötelezettek a betegek életkilátásainak és életminőségének javítása, illetve az egészségügyi partnerekkel való együttműködés mellett.

Minőség és biztonság

A minőség és a biztonság cégünk legfőbb prioritásai. Nem kötünk kompromisszumot a donorok biztonsága és a pácienseink számára készített terápiák minősége terén.

A plazma kinyerése és feldolgozása már most is rendkívül szigorú jogi szabályozás alá esik, amelyet az illetékes hatóságok rendszeresen felülvizsgálnak.

A hatósági ellenőrzéseken kívül mi magunk is rendszeres ellenőrzéseket végzünk plazmaközpontjainkban, hogy mindig a legmagasabb színvonalat garantálhassuk.

Plazmaközpontjainkban számos intézkedés van érvényben annak érdekében, hogy plazmaadóink számára a legmagasabb szintű biztonságot nyújtsuk. Ilyenek a rendszeres orvosi vizsgálatok és az orvossal folytatott személyes megbeszélések, a steril, egyszer használatos anyagok és a hosszú évek során tesztelt plazmaferezis készülékek használata, valamint az intenzív gondoskodás a donáció során.

Ugyanakkor a betegeink számára is a legmagasabb szintű biztonsági és minőségi szabályozással rendelkezünk. Ahhoz, hogy egy donáció során levett plazma egyáltalán a termelésbe kerüljön, 6 hónapon belül ugyanattól a donortól származó második donációra – úgynevezett referenciadonációra – van szükség. Minden donációt többször tesztelünk, mielőtt gyártásra bocsátanánk, és a gyártási folyamat során is több minőségi és biztonsági eljárást alkalmazunk.

A PPTA büszke tagja

A Plasma Protein Therapeutics Association (PPTA) [Plazmafehérje-terápiás társaság] egy globális szövetség, amelynek célja, hogy világszerte biztosítsa a biztonságos és hatékony plazmafehérje-terápiák elérhetőségét és hozzáférhetőségét a betegek számára.

A PPTA tagvállalatai a jogszabályi követelményeken túlmenően elkötelezték magukat a plazmadonációra és frakcionálására vonatkozó önkéntes szabványok betartása mellett. Ezek a szigorú programok a tagvállalatok folyamatos fejlesztésre és minőségbiztosításra irányuló erőfeszítéseit fejezik ki.

A világszerte valamennyi beteg számára garantált minőség és biztonság mindig az első helyen áll.

Első
alkalom

Rendszeres
donor