Éppen húsz éve ünnepelte a világ első alkalommal a Véradók Világnapját, amely nemzetközi egészségügyi szervezetek, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére jött létre. Azóta minden évben ezen a napon azokra az önkéntes véradókra és plazmaadókra irányul a figyelem, akik donációjukkal létfontosságú kezelésekhez segítik hozzá a rászorulókat.


Világszerte nagy szükség van emberi vérre és vérplazmára. Mindkét típusú donáció nélkülözhetetlen, hiszen számos élet megmentéséhez és javításához járulnak hozzá.


A vért és a különböző vérkészítményeket elsősorban műtétek során és vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor használják. 
A vérplazmából pedig olyan gyógszerek készülnek többek között hemofíliás betegek, veleszületett immunrendellenességgel élők, csontvelő- vagy szervátültetésen átesettek és súlyos égési sérültek számára, amelyek meghatározóak az életminőségük szempontjából.


Magyarországon a jogszabályok szerint a rendszeres plazmadonoroknak évente egyszer teljes véradáson is rész kell venniük – a plazmaközpontok gyakran szerveznek plazmaadók számára véradó napokat, hogy így segítsék őket az ebbéli kötelességük teljesítésében. A plazmaközpontok így járulnak hozzá a vérellátás biztonságához is.


Miben hasonlít a véradás a plazmaadáshoz?

- Se vért, se plazmát nem lehet mesterségesen előállítani.

- Létfontosságú gyógyszerek, készítmények készülnek belőlük.

- A donoroknak nem kell számolniuk egészségügyi kockázatokkal, sőt, a rendszeres vér- vagy plazmaadás inkább erősíti az egészségtudatosságot.

Mindkettőt orvosi vizsgálat előzi meg.

- Egyaránt fontos a jó mentális és fizikai állapot.

- Az érzés, hogy másokon segítesz, felülmúlhatatlan.

  

Mi a különbség a véradás és a plazmaadás között?

- Véradásnál a levett vér minden komponensét leveszik a donortól, majd később 3 különböző elemre bontják. A plazmaadásnál csak a vérplazmát gyűjtik, a többi alkotóelemet (fehér és vörös vérsejt, vérlemezkék) a plazmaferezis gép vegy steril, zárt rendszeren keresztül visszajuttatja a szervezetbe.

- Plazmát gyakrabban (évente 45 alkalommal) lehet adni, vért viszont 56 naponként, ami nőknél 4, férfiaknál 5 alkalmat jelent évente.

- A plazmaadásnál a donorok juttatást, illetve költségtérítést kapnak az idejükért cserébe.

- A plazmaközpontokba előzetes időpontfoglalás szükséges, a véradóesemények azonban mindenki számára nyitottak.

- A véradás valamivel rövedebb időt vesz igénybe: a vér levétele mindössze 7-12 perc, plazmaadásnál a donáció 45–60 perc között mozog.

- A plazmaadóknak évente egyszer kötelező véradáson kell részt venniük, fordítva ez nincs így. 


Kiemelten fontos, hogy mind vérből, mind pedig vérplazmából folyamatos legyen az ellátás világ- és hazai viszonylatban egyaránt. Ma Magyarországon napi 1600–1800 véradó jelentkezésére van szükség a vérellátás biztosításához. A vérplazmaadás szükségességét pedig jól érzékelteti az, hogy egy felnőtt hemofíliás beteg egy évi kezeléséhez átlagosan 1200 plazmaadás szükséges.


Tudj meg többet a plazmaadásról, látogass el valamelyik plazmaközpontunkba, és vegyél részt az ingyenes orvosi vizsgálaton!


Az időpontfoglaláshoz kattints: https://idopontfoglalas.teddmegmost.hu/