Miért lettél plazmadonor?
Anyukám és apukám is annak köszönheti az életét, hogy valakik vért adtak: élet és halál között lebegtek, sok vérre volt szükségük. Ez motivált, mert úgy gondolom, ha valaki névtelenül és ismeretlenül ilyen jót tudott tenni a szüleimmel, ezek után a minimum az, hogy megpróbálom ezt valahogyan visszaadni. Így rendszeres véradó voltam, a plazmaadásra először az egyetem alatt gondoltam.

Talán sokaknak egyből az jut eszébe, hogy persze, mert a plazmaadásért pénzt lehet kapni – és nagyon jól is jön az anyagi plusz, amit ad –, de utánaolvastam, és tudom: a plazma olyasmi, ami mesterségesen nem előállítható, csak az emberi szervezetből lehet kivonni, pedig ugyanúgy sok embernek szüksége van rá, mint a vérre!

Életmentő gyógyszerek készülnek belőle, amikre csak Magyarországon több ezer embernek van szüksége, de bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy plazmára lesz utalva, például egy műtét vagy baleset során. Szerettem volna ezen a módon is segíteni. A BioLife Plazma Pécs Centrum Üzletházban lévő központjába járok egyébként. Tavaly november elején kezdtem el plazmázni és kb 12 plazmaadásnál járok most.

Nem félsz a tűtől?
Nagyon nem vagyok ilyesmiben félős, meg szerintem nem is jár fájdalommal. Lehet, az az oka, hogy több testvérem van, sok kéztörést, egy csomó felszakadt sebet láttam és kezeltem, és amikor segíteni kellett, sosem volt időm megijedni - nem félek sem a tűtől, sem a vértől.

Mennyiben különbözik a véradás és a plazmaadás?
A plazmaadáshoz szerintem sokkal jobban felkészültnek kell lenni: ügyelni kell az étkezésre, arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Már előtte két-három nappal figyelek arra, mit eszem, mit és mennyit iszom.
Úgy érzem, sokkal tudatosabb is vagyok e kapcsán: mindig kérdezek is és utána is olvasok, de a BioLife-nál is válaszolnak bármilyen kérdésre. Nagyon szuper és barátságos a légkör! Ahhoz képest, hogy milyen sokan járnak, név szerint ismernek, mindenki tegeződik mindenkivel. A plazmaadás közben sokszor beszélgetünk, jó a hangulat. Elsőre lehet, hogy soknak tűnik az idő, mert 45 percet vesz igénybe, de közben beszélhetünk, vagy sorozatot nézek, esetleg tanulok. Volt, hogy csak pihentem, olyan fáradt voltam a suli miatt. Gyorsan eltelik az idő, ha elfoglalja magát az ember.

Mit kell tudni a felkészülésről, amit említettél?
Az első alkalommal kapsz róla egy részletes tájékoztatást, hogy miket lehet előtte enni - mindössze pár napig kell odafigyelni, és nagyon könnyű betartani, amit javasolnak: fehérhúsokat, zöldségeket lehet enni ilyenkor, és ajánlanak köreteket is.

Amióta plazmaadásra járok, sokkal szívesebben választom ezeket az egészséges és zsírszegény ételeket, és úgy érzem, jobban odafigyelek az étkezésemre.

Többet is iszom, előtte való nap két liter, de közvetlenül aznap 3-4 liter vizet is meg szoktam inni.

Hogyan lehet mindezt beiktatni az életünkbe?
Amikor még Pécsen éltem, hetente- kéthetente bejártam plazmát adni. Most elég sűrű az életem, de havonta egyszer megpróbálunk elmenni. Anyukám és az öcsém is szoktak adni plazmát, így legtöbbször igyekszem hozzájuk csatlakozni, és ez az egyik közös program.
Többféleképpen lehet időpontot kérni: telefonon, ott helyben, és a weblapon keresztül is, kb. negyedóránként vannak időpontok. Amikor már tudtam, mikor lesz szabadidőm, kinéztem egy olyan időpontot, ami a buszközlekedéshez is passzolt - szóval egy kicsit azért terveztem előre.



Említetted, hogy kompenzációt is kapsz a plazmáért cserébe.
Így van. A Biolife-nál páros és páratlan alkalmak vannak, a kettő között van a kompenzációban is különbség. Nagyjából a fele készpénz, a másik fele utalvány, de kb. mindenhol elfogadják. Én félre szoktam tenni ebből az összegből, például fesztiválbelépőre vagy egy cipőre - mindig vannak céljaim.

Mit tanácsolsz annak, aki most vágna bele a plazmaadásba?
Az első alkalommal van egy vizsgálat, mert a plazmaadáshoz fontos, hogy az egészségügyi értékei jók legyenek. Amit akkor elmondanak, az nem egy sablon duma: mint plazmadonor tényleg állandó felügyelet alatt állsz, mindig megnézik a vérképedet. Nekem például elmondták, hogy hajlamos vagyok a vashiányra, amire azóta jobban figyelek. Anyukámnak egyszer jelezték, hogy gyulladás van a szervezetében, pedig nem is volt beteg - aztán egy nap múlva kiderült, hogy igazuk volt. Szóval mindig tudod, mi van veled, melyik vérértéked milyen, ami tökjó szerintem.

Egy bónusz ingyenes orvosi vizsgálat, tényleg folyamatosan figyelnek rád és arra, hogy mindenki biztonságban legyen.

És ne féljenek a tűtől, mindenki annyira barátságos és kedves, hogy meg sem fogják érezni. Anyukám, öcsém is eljár, és egy barátnőm is most vágott bele a plazmaadásba - tőlem kapták hozzá a kedvet. Szóval,  teddmegmost.hu és nézzétek meg a plazmaaadásról szóló, velem készült kisfilmet, remélem, találkozunk a plazmaközpontban!


A cikk eredetileg a Pécsi Tudományegyetem Online Magazinjában jelent meg: https://univpecs.com/magazin/BioLife_